31 Ekim 2016 Pazartesi

Yeni Başlayanlar İçin Tur Önerileri

Merhaba arkadaşlar  bisikletini yeni alanlar için bu yazımız Yeni bir bisiklet alıp  bisiklete başlayacak arkadaşlar için bazı önerilerde bulunmanın faydalı olacağına inanıyorum.
Diğer Eksikleri de Giderin
            Sevgili arkadaşlar unutmayınız ki sadece yeni bisikletinizin olması sağlıklı ve güvenli olarak bisiklet sporu yapmak için kesinlikle yeterli olmayacaktır. Bisikletin sağlık için çok faydalı olduğu, diğer araçlara kıyasla daha iyi bir ulaşım aracı olduğu bir çok platformda dile getirilmektedir. Ancak uygun ekipmanlar ile birlikte kullanılmadığı takdirde hem sağlığınızı, hem güvenliğinizi tehlikeye atacağınız gibi aynı zamanda da yollarda mahsur kalabilirsiniz.
Hangi Bisiklet Turu Bana Uygun

           Unutulmamalıdır ki bisiklet bir trafik aracıdır. Bisiklet ile yapılabilecek bir kaza en az diğer motorlu araçlar kadar, hatta çoğu zaman onlardan daha fazla tehlikeye açıktır. Bisiklette hava yastığı bulunmadığı, diğer araçların sürücüleri tarafından bisiklet sürücülerine daha az dikkat edildiği ve bisikletlilerin daha  az görüldüğü asla akıldan çıkarılmamalıdır. Çok düşük gibi görünen 20 km hız ile yaşanan bir bisiklet kazasında bile bir yerinizin kırılma ihtimali çok yüksektir. Özellikle kafa yaralanmaları bisiklet kazalarında çok önemli bir risktir. Bu durumlar için kask kullanımı gerçekten hayati derecede önemlidir. Bisiklet kazalarında refleks sonucu ellerin ilk yere temas eden organ olması nedeniyle el yaralanmaları çok karşılaşılan bir diğer istenmeyen durumdur. Eldiven başka amaçlar için de kullanılmakla beraber en önemli kullanım nedeni ellerin yaralanmalara karşı korunmasıdır.
     Güvenlik dışında bisikletçinin yolda karşılaşabileceği en büyük sıkıntılardan biri de lastik patlamasıdır. Bisikletin yeni olması asla lastiğinin patlamayacağı anlamına gelmez. lastik çeşitli dış etkenlerle her zaman patlayabilir. Eğer tedbir alınmamışsa yolda kalınabileceği asla akıldan çıkarılmamalıdır.. Bu nedenle bisiklet alınırken beraberinde patlayan lastiği değiştirebilmeniz için bir pompa, yedek iç lastik, plastik levye, teker bağlantısı somunla yapılmışsa somunu sökmek için 15-16 açık ağızlı anahtar bulundurulmalıdır.Tabi tüm bu ekipmanları aldıktan sonra yapılması gereken lastiğin nasıl değiştirileceğini öğrenmektir.Bisiklet lastik değişimini burayı tıklayarak izleyebilirsiniz. Kısaca tüm bu bilgiler ışığında yeni bir bisiklet ile beraber aşağıdaki malzemeleri de yanınızda bulundurmanız gerçekten çok önemlidir.
  • Kask
  • Eldiven
  • Yedek lastik
  • Pompa
  • Levye
Kendinizi Tanıyın
      Tüm eksiklikleri giderip bisiklet binmeye hazır hale geldiğinizde öncelikle yapmanız gereken  bu spora ilginizi, mevcut performans durumunuza göre belirlemektir. Bir çok yeni bisiklet kullanıcısı bisikletini büyük bir heyecanla aldıktan sonra merakı geçip, istediğini bulamayarak bisiklet sporuna devam etmemektedir..Bu durumun temel nedeni doğru bir başlangıç yapmamaktır denilebilir. Örnek vermek gerekirse henüz kendi performansının ne durumda olduğunu belirlemeden çok zorlayıcı bir tur ile grup sürüşüne katılan yeni bir sürücü tur sırasında büyük sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu nedenle grup sürüşlerine katılmadan önce  en az 30 km lik kısa turlar veya 250-300 metre rakımlı ve 4-5 km mesafeli kısa tırmanışlar yapmak ve daha sonra kademeli olarak bu mesafeleri arttırmak performansınızın gelişmesine çok katkı sağlayacaktır. Böylelikle yavaş yavaş geliştirdiğiniz performansınız ile grup sürüşlerinde yaşayabileceğiniz yorgunluk, gruptan geride kalma gibi sıkıntıları da en aza indirmek mümkündür.
Kendinize Uygun Tur ve Bisiklet Gruplarına Katılın
      Bisiklet grupları ve bu grupların düzenlediği farklı etkinlikler hem size bisiklet sporunu sevdirecek hem de farklı insanları tanımanıza olanak sağlayacaktir Ancak bu grupların düzenlediği etkinliklere katılımda da özen göstermek gerekir. Her grup kendi özelliklerine göre farklı zamanlarda farklı etkinlikler düzenlemektedir. Her grubun kendine özgü farklı kuralları olabilmektedir. Bir gruba ve o grup ile ilgili etkinliğe katılmadan önce, grup ve etkinlik hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Grup etkinliklerine ulaşım, etkinlik özellikleri ve etkinlik kuralları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Grupların düzenlediği bir çok etkinlik olmakla beraber genel olarak aşağıdaki gibi bir sıralama yapmak mümkündür.
Kısa Mesafeli Şehir İçi Turları (Ortalama Mesafe 50 km):Bisiklete yeni başlayanlar için bu turların en uygun seçim olduğunu söylemek gerekir. Genellikle ortalama hız pek 20 km'nin üzerinde değildir. Sürüş güzergahında ağır tırmanışlar yer almaz. Donanımı yeterli olmak kaydıyla her tip bisiklet ile bu etkinliklere katılmak mümkündür. Tur sırasında yanınız da yukarıda da açıklanan zorunlu malzemeleri yanınız da bulundurmanız gerekir. Bir çok grup etkinliklerine kasksız eldivensiz katılımcı almamaktadır. Bunun yanı sıra etkinlik eğer akşam etkinliği ise bu malzemelere ilave olarak ön arka ve aydınlatmaların da bulunması hem sizin rahat bir görüş sağlamanız hem de sizin trafikte görünürlüğünüz açısından çok önemlidir.
Uzun Mesafeli Çevre Turları (100 km ve Üzeri Mesafeler):Gün boyu süren etkinliklerdir. Eğer tek günlük konaklamasız bir etkinlik ise çoğunlukla toplam mesafe 150 km yi aşmaz. Tur güzergahında ağır tırmanış çoğunlukla olmamakla beraber ortalama hız genel olarak 20 km'nin üzerindedir. Katılımcıların  mutlaka belli bir performansa sahip olması gerekir.Bu nedenle eğer ilk kez bir bisiklet turuna katılıyor iseniz daha öncesinde kendinizi deneyimlemeden bu turlara katılmamanız gerekir.Bu tip günübirlik turlarda yukarıda belirtilen malzemelerin yanı sıra yanınızda yedek kıyafet ile gidilecek yere göre yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı da temin etmeniz gerekebilir.Günübirlik turlara kısa mesafeli şehir turlarında olduğu gibi her tip bisiklet ile katılmak mümkündür.
     Eğer düzenlenen tur dışarıda konaklamalı bir tur ise ihtiyaç listesine en başta çadır, uyku tulumu olmak üzere daha bir çok malzeme eklenecektir. Bu nedenle bu tip turda yanınızda eşya taşımak açısından da çok daha uygun olan bir tur bisikleti (city bike) ile katılmak çok daha iyi olacaktır.
Performans Turları: Genellikle yol bisikleti kullanıcılarının katıldıkları etkinliktir. İyi bir performansı, ve deneyimimi gerektirir hem performans hem yol bisikleti kullanımı açısından deneyim sahibi olmadan bu tip etkinliklere katılmanız durumunda sürüş güvenliği açısından da önemli sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yol bisikleti ile sürüşlerde ortalama hız diğer bisikletlere kıyasla çok daha yüksektir. Ayrıca bu bisikletler yapısı itibari ile diğer bisikletlerle kıyaslandığında sürüş kontrolü daha zor olan bisikletlerdir. Bu durum güvenlik açısından son derece dikkatli olmayı zorunlu kılar. Bu nedenle bu turlara yeterli hazırlık ve deneyim olmadan katılmak doğru olmayacaktır.
Doğa ve Dağ Tırmanış Turları:Zorlayıcı tırmanma parkurları içerebilmektedir. Bu nedenle tırmanılacak mesafe, eğim yolun kaplaması gibi konularda tura katılmadan önce mutlaka bilgi sahibi olmak gerekir. Kısa mesafeli tırmanışlarda ve hafif arazi koşullarında MTB ve City Bike bisklet kullanmak mümkündür ancak daha ağır arazi koşullarında MTB tarzı bisiklet kullanmak gerekir. Bu tip arazi koşullarında sürüş güvenliği açısından yol bisikleti tercih edilmemelidir.
  Sevgili bisiklet severler. her bisiklet grubu bisiklet kullanımın yaygınlaşmasından, katılımcı sayısının artmasından memnuniyet duyacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki tur sırasında oluşabilecek sıkıntılar bütün katılımcıları olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu nedenle bir etkinliğe katılmadan önce mutlaka etkinliğin katılımcıya uygunluğu ve etkinlik kuralları mutlaka bilinmelidir. Tüm koşullar sağlandığında bisikletin sizin yaşamınızın çok güzel bir parçası olacağından emin olabilirsiniz. Sadece spor olarak değil ulaşım açısından da bisikletin günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olması dileğiyle sevgiler .

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Biz 10k ve üzeri özellikle yeni başlayanların özgüven kazanabileceği deneyim turları düzenliyoruz. Katılımcılar gelişme katetdikçe, daha ileri seviye turlarımıza katılabilirler.

    http://www.bostancibisiklet.com/turlar/

    YanıtlaSil