23 Ekim 2016 Pazar

Bisiklet Fren Sistemleri

    Merhaba arkadaşlar bu yazımızda özellikle yeni bisiklet alacakların kafasını çok kurcalayan V Break fren, mekanik disk fren ve hidrolik disk fren seçeneklerinin avantaj ve dezavantajları üzerinde duracağız. Bisiklete yeni başlangıç yapanlar  “Sonuçta amaçlanan bisikletin fren yapması, hangi fren olduğunun ne önemi var hepsi de bisikleti durdurmuyor mu?” diye düşünebilir. Ancak durumu böyle değerlendirmek hiç de doğru değildir. Bu 3 fren sistemi üzerinde belirgin farklar olduğunu söylemek gerekir. Şimdi bu 3 fren sistemini biraz daha yakından inceleyelim. 
V Break Fren Sistemi,
       Diğer fren sistemlerine göre daha basit bir çalışma yapısına sahip olan V Break fren sisteminde frenleme; fren pabuçlarının Jant üzerinden yaptığı baskı ile gerçekleşir. Bu sistemde fren baskısı, fren telinin pabuçlar üzerinde yarattığı çekme kuvvetinin jant üzerine baskı olarak etki etmesi ile oluşur. En eski frenleme sistemi olduğu söylenebilir. Disk fren sistemlerine göre bakım ve tamir masraflarının az olması, parçalarının kolay bulunabilmesi, montajının diğer fren sistemlerine göre daha kolay olması, hafifliği V Break frenleme sisteminin diğer sistemlere göre avantajları olarak sıralanabilir. Ancak bu olumlu özelliklerinin yanında V fren sisteminin olumsuz özellikleri ise fren performansının özellikle kötü hava koşullarından olumsuz etkilenmesi ve frenleme baskı kuvvetinin bir hidrolik disk fren ile karşılaştırıldığında çok daha az olmasıdır.
V Break Fren
Mekanik Disk Fren
       Mekanik disk frenler aynı V Break fren sistemlerinde olduğu gibi fren baskısı fren telinin yarattığı mekanik çekme kuvveti ile elde edilir. Bu çekme etkisi fren balatalarını çekerek diske fren baskısı olarak etki eder. Bu sistem de yine kötü hava koşullarından oldukça etkilenen bir yapıya sahiptir. Yağışlı havalarda frenleme potansiyeli oldukça düşer. Bu sistemin diğer bir olumsuz yönü ise frenleme baskısının V fren sistemine göre tekerlek merkezine daha yakın bir noktadan yapılmasıdır. Bu durum uygun frenleme kuvveti için daha fazla bir baskıyı gerektirir. V Break fren sistemiyle kıyaslandığında ağırlığı daha fazladır. Mekanik disk frenler eğer bisiklet çok sık kullanılmıyorsa uygun ayarları yapıldığında frenleme için yeterli olacaktır. Ancak sonuç olarak diğer fren sistemleri ile kıyaslandığında mekanik disk frenlerin fazla tavsiye edilemediğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Mekanik disk fren

Hidrolik Disk Frenler 
          Hidrolik disk frenler mekanik disk frenlerde olduğu gibi fren balatalarının disk üzerine yaptığı basınç etkisi ile frenleme yaparlar. Ancak hidrolik disk frenlerde bu baskı bir fren teli ile değil fren kablosunun içinde dolaşan hidrolik yağ basıncının etkisi ile yapılır. Hidrolik sistemler de hidrolik sistemlerin genel yapısı gereği yüksek fren baskı kuvvetleri elde etmek mümkündür. Bu durum hidrolik disk frenlerini avantajlı duruma getiren en başlıca nedendir. Oldukça etkili ve konforlu bir frenleme elde etmek mümkündür. Ancak hidrolik fren sistemlerinin bakım ve tamiri hem daha zor hem de maliyeti diğer sistemlere göre daha fazladır. Ayrıca hidrolik fren sistemi bisiklet fiyatlarını da arttıran önemli bir etkendir.
hidrolik fren

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder