23 Ekim 2016 Pazar

Kışlık Kıyafet Seçimi

        Sevgili Dostlar, Bu yazımız İzmir'li bisiklet severlerin yakından tanıdığı sevgili Hüseyin Tekeli'den. Kış aylarına girdiğimiz bu aylarda kış aylarında ne tür bisiklet kıyafetleri giyilmesi gerektiği konusundaki  düşüncelerini bizlerle paylaşan  Hüseyin Tekeli'ye çok teşekkürler.

Kışlık Bisiklet Kıyafeti

       Sevgili arkadaşlar kış yavaş yavaş kapımızı çalmaya başladı. Bu nedenle  bu yazıda Sizlerle kışlık bisiklet giyimi ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Kış aylarında bisiklete binmek için giyeceğiniz kıyafetinize karar vermeden önce o günkü hava sıcaklığını öğrenmek için akşamdan hava durumu takip edilmesi, ya da sabah balkona çıkarak hava kontrol edilip, buna göre hazırlanılması gerekir. Bu bilgiler ışığında kıyafet seçiminizi yapıp, giyindikten  sonra balkona çıktığınızda hava hafif bir şekilde sizi üşütüyorsa kıyafet seçiminizi doğru yapmışsınız demektir. Eğer giyindikten sonra balkona çıktığınızda hiç eğer hiç üşümüyorsanız, bu durum yanlış giyindiğinizi, kıyafetinizin bisiklete bindikten sonra sizi terletip, rahatsız edeceği  anlamını taşır. Dışarı çıktığınızda mutlaka biraz üşüyerek çıkmalısınız. Unutmayın ki pedal basmaya başladığımızda yavaş yavaş ısınarak üşümeniz  geçecektir. Bisiklet kıyafetinizi en alttan üste doğru aşağıdaki uyarılara göre seçmeniz sürüş sırasında sizlere çok fayda sağlayacaktır.

İç Katman: En alta giydiğimiz kıyafet içliktir. Vücuda pamuklu atlet giyilmemesi gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır. Terlediğimizde pamuklu atlet aşırı derecede soğur ve hastalıklara yol açabilir. Havanın soğukluğunun şiddetine göre sentetik kısa veya uzun kollu içlik giyilmelidir. Bu katmanın görevi vücudun yarattığı terin vücuttan hızla uzaklaşmasını sağlayarak terin vücuttan değil kıyafet üstünden buharlaşmasına yardımcı olmaktır Böylelikle vücut üzerindeki ter vücut sıcaklığında kalacaktır.
İçilik



Ara Katman: Genellikle bisiklet formamızdır. Soğuğun şiddeti göz önüne bulundurularak yazlık ya da kışlık bisiklet forması olabilir.
Bisiklet Forması



Dış Katman 2: Windstopper, Windjacket veya Softshell de denmektedir. Genellikle içi polar olur ve kalınlığı çeşitlidir. Nefes alabilen malzemedir. Ön kısmı kalınken sırt kısmı daha geçirgendir.
Bisiklet Forması
       Havalar soğumaya başladığı andan itibaren en önemli malzemelerimiz kışlık uzun parmaklı eldivenimiz, boynumuza taktığımız buf, kafamıza taktığımız buf veya balaklavadır. Termal balaklavalar soğuk kış günleri için idealdir. Kulaklar, boyun, yüz ve eller üşümezse softshell veya benzeri montun altındaki sürekli hareket eden vücut üşümez.


Bisiklet eldivenibuf balaklava
         Ayrıca uzun soğuk havada bisiklet kullanırken uzun tayt kullanılır. Uzun taytların askılı olanları kullanımı çok kolay olmasa da askıyla birlikte bel seviyesinin üstüne kadar çıktığı için üşümeyi engelleme anlamında daha faydalıdır. Uzun taytların da sentetik yapıları olduğu gibi çok soğuklara karşı kalın ve termal malzemeden yapılmışları da vardır. Tüm bunların yanı sıra kış aylarında ayaklarımızın da üşüyebileciği de unutulmamalıdır .Bisiklet ayakkabılarını ince çorapla giymeniz durumunda ayaklarınız üşüyecektir. O nedenle  termal çorap giymekte fayda vardır. İki tane çorabı üst üste giymek fayda getirmez. Çok soğuklarda termal bir kar çorabı çok daha iyi olacaktır. Daha da üşürsek ayakkabı kılıfı da kullanılabilir. İçlik ve çorap temin etme anlamında kayak sezonu iyi değerlendirilebilir. Bu mevsimde spor mağazalarının bu bölümlerinde bu tip kayak içlikleri ve çoraplarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu kıyafetler kış aylarında bisiklet kullanımı için gerçekten çok idealdir.
bisiklet kıyafeti

  Sonuç olarak bisiklet kullanımında "pamuklu malzemenin hiçbir şekilde kullanmaması gerektiği unutulmamalıdır. Üzerimizde pamuklu kumaş varken terlememiz durumunda hasta olabileceğimiz göz önünde bulundurulmalıdır.

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder