16 Ekim 2016 Pazar

İzmir Bisiklet Rotaları- Kayadibi

     Sevgili dostlar  zaman zaman İzmir çevresinde bisiklet sporunun yapıldığı kısa ve uzun mesafeli güzergahlar hakkında bilgi vermek istiyorum sizlere.  Amacım hem sizlere hem İzmir'de içindeki bisiklet için uygun güzergahları paylaşmak ve  hem de bu güzergahlarda spor yapan bisiklet severlerin karşılaşabileceği güçlükleri de dile getirmek. Umarım bu konuda bir katkı sağlayabilirim.
İzmir

           Bornovalı  merkeze sadece 8 km lik bir mesafede ve bisiklet severlerin çok sevdiği  bir güzergahtır  Kayadibi.  Bornova . Köyün  merkeze bu kadar kısa mesafe olmasına rağmen temiz bir köy havasının tüm güzelliklerini sunması, yol boyunca muhteşem bir İzmir manzarasının size eşlik etmesi bu güzergahı bisiklet severler için çok cazip bir hale getirimektedir. Elbette bu güzergahın tercih edilmesindeki tek neden mesafenin kısa  ve manzaranın güzell olması değil. Kayadibi köyü 600 metrelik bir rakıma sahip ve bu mesafe bisikletçiler için  burayı ister istemez iyi bir antreman için çok uygun bir yer haline getiriyor. 
Kayadibi Köyü

 Tamamı asfalt ve tırmanış olan bu yol, size tam anlamıyla güzel bir spor yaptığınızı hissettiren çok elverişli bir eğime sahip. Tabi bu arada yeni başlayan dostları uyarmak isteriz. Tırmanışlı parkurları hiç denememiş arkadaşlarımız birden bu yolda kendilerini çok zorlarlarsa bu güzergahda oldukça güç anlar yaşayabilirler. 
Kayadibi Tırmanış

O yüzden ilk çıkışlarda mutlaka temkinli olunmalı, gerekiyorsa durup dinlenilmeli, ya da bisiklet ile birlikte yürüyerek tura devam edilmelidir. Ancak bir kaç antreman sonrası görülecektir ki bir süre sonra bu parkurda durup dinlenmeye de yürüyerek devam etmeye de ihtiyaç duymayacaksınız. Bisikletten hiç inmeden parkuru tamamlamak da mümkün hale gelecek. Kayadibi parkurunun hiç antremanı olmayan kişileri hariç tutarak her seviyeden bisikletçiye uygun ve sevebilecekleri bir parkur olduğunu söylemek mümkündür. Parkurun sonunda köye vardığınızda artık bisikletçileri kanıksamış kahvaltı salonlarını göreceksiniz. Tırmanış bitip, köye ulaştığınızda bu salonlardan birinde oturup kendinizi ödüllendirebilirsiniz. 

Kayadibi Tırmanış

  Kayadibi Köyü'ne yoluna Bornova Hükümet Konağı'nın hemen arkasından devam edilerek ulaşmak mümkün.. Köy yolu Hükümet Konağının hemen 1 km arkasında kuzey istikametinde yer almakta. Eğer yolu bilmiyorsanız sorarak da bulmanız çok kolay olacaktır. Köy yoluna girdikten sonra artık yolu karıştırmanız mümkün olmaz. Yol doğruca sizi köyün içine kadar çıkaracaktır. Köy yolunun girişi hafif bir eğimle sizi karşılar. Yol üzerinde sizi zorlayabilecek ilk yokuş köyün girişinde yer alan Garnizon Şehitiliği'nin yanındaki Şehitlik Yokuşudur. Bu yokuşun sonunda halen kendinizi güçlü ve dinamik hissediyorsanız kalan yolun size hiç de zor gelmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Şehitlik yokuşundan sonra bir diğer zorlayıcı tırmanış ise yol üzerindeki yüksek gerilim hattının hemen öncesinde  yer alan ve şehitlik yokuşundan sonraki kısa düzlüğün bitimi ile başlayan oldukça sert tırmanıştır. Ancak ifade ettiğim gibi şehitlik yokuşu aşıldıysa bu yokuşu da tırmanmak size hiç de zor gelmeyecektir.Yüksek gerilim hattı geçildikten sonra eğimin azalması ile parkur bir süre daha devam edecek ve solunuzda tek bir taş evin kaldığı düzlüğe ulaşmanın mümkün olacaktır. Bu düzlük biraz nefeslenmenin mümkün olduğu kısa bir yoldur. Ancak düzlüğün sonu ile beraber Çok güzel bir İzmir manzarası sizi bekliyor olacak. Taş evden sonra eğim tekrar artacak ve bu eğimli yol sizi "At Alanı" denilen başka bir doğa manzarasının olduğu bir düzlüğe çıkaracaktır. Özellikle kış aylarında çok güzel bir doğa ve orman manzarası sunan bir yerdir burası. Köye ulaşmadan önceki son düzlük de burasıdır. Köyde dinlenip mola verdikten sonra artık iniş başlar. İniş çıkışa göre çok daha keyifli ancak bir  o kadar da risklidir. O nedenle iniş sırasında kask ve eldiven giyilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Gerekirse zorlu hava ve yol koşullarında sele boyu düşürülüp, lastik havası da biraz indirilmelidir.
            Dönüş zamanı geldiğinde ise aynı güzergah üzerinden dönmek zorun da olmadığınızı söylemek gerekir. Dönüş için köyün doğusunda bulunan Karaçam köyü üzerinden İstanbul yoluna ve oradan Sabuncubeli yokuşundan şehir merkezine ulaşmak mümkündür. Bir diğer alternatif dönüş rotası ise köyün batısında yer alan Çamiçi ve Eğridere köyleri üzerinden geçilerek Evka 4  yolu üzerindendir. Elbette gelinen yoldan da geri dönülmesi mümkündür. Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Çarşamba Akşamı Bisikletçileri (ÇAB) tarafından her Cumartesi sabah buraya düzenli tur  düzenlendiğini de hatırlatmak isterim. Bu tura katılarak da Kayadibi köyüne ulaşabilirsiniz.  Belki de bir gün yolda karşılaşabiliriz kim bilir.

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

4 yorum:

  1. Tekin Bey Çok Teşekkür ederim Aydınlatıcı açıklamanız için Devamını dilerim.Başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler Yalcin Bey umarim ilgilenen herkese faydasi olur.

      Sil
  2. Çok başarılı bir anlatım gerçekten Tekin Bey çok teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil