25 Aralık 2016 Pazar

Ulaşımda Neden Bisiklet ?

    Yeni yıla girmeye hazırlandığımız bu yılın son günlerinde sade bir vatandaş olarak önünüzdeki yıl için ne dilerdiniz? Daha çok paranızın olması? Daha sağlıklı bir yıl? Yoksa daha az karbon salınımı ile beraber daha temiz bir çevre mi? Bu kadar önemli bu üç konu ile ilgili olarak sadece bisiklet kullanmak, bu 3 dileğin de gerçekleşmesine katkı sağlamak mümkün aslında. İşte size neden bisikletli  ulaşımı tercih etmeniz gerektiğine dair sebepler.


  • Bisikletli ulaşımın artması herkes için daha güvenli bir trafik demektir.
    Yapılan araştırmalar göstermektedir ki motorlu araçların trafikteki sayısının artması motorlu taşıt kullanıcılarını daha riskli bir duruma getirirken, bu durumun tam aksine bisiklet kullanıcılarının artması trafiği bisiklet kullanıcıları için daha güvenli hale getirmektedir.   Kendisi de deneyimli bir bisikletçi ve aynı zamanda yaralanma uzmanı  olan Avusturya  New South Wales Üniversitesi'nden Dr. Julie Hatfield tarafından yapılan araştırma göstermektedir ki bireysel olarak trafikte bulunan bir bisiklet kullanıcısına bir motorlu araç tarafından çarpma olasılığı, bir topluluk içinde bisiklet kullanana göre daha yüksektir. Bu nedenle trafikteki bisiklet kullanıcılarının sayısının artması aynı zamanda başta bisiklet kullanıcıları olmak üzere diğer herkes için de daha güvenli bir trafik anlamına da gelmektedir.



  • Bisiklet için yapılacak ortalama harcama motorlu taşıt için yapılanlardan çok daha düşüktür.
         Bugün yakıt harcamalarının yanı sıra bakım, sigorta, vergi, vize gibi diğer kalemleri de eklediğinizde bir motorlu aracın yıllık maliyeti bir bisikletin maliyetine göre kat kat daha fazladır. Emniyet genel müdürlüğünün yayınlamış olduğu bir veriye göre Türkiye'deki toplam sürücü sayısı 25 milyon 972 bin 519. Eğer çok basit bir hesaplamaya göre Türkiye'deki her sürücü haftada sadece 10 km bisiklet kullanmış olsa ve bu sürücülerin hepsini dizel araç kullanıyor olsa bile yılda tasarruf edilecek  mazot miktarı 771 Milyon 414 bin 020 litredir. Bunun parasal olarak karşılığı 3 Milyar 440 milyon 506 bin 529 Tl. tasarruf anlamına gelmektedir. Bu değer sadece yakıt için ortaya çıkan bir değer olup.oldukça yüksek bir rakam olduğu görülmektedir.
  • Bisiklet aynı zamanda ücretsiz egzersiz demektir
   Araştırmalar  bisiklet kullanıcılarının bisiklet kullanmaya başladıkları ilk yıl ortalama 13 kilo verdiklerini göstermektedir. New York Hastanesi Özel Ameliyatlar Bölümünden Lisa Callahan'ın açıklamalarına göre bisiklet sporunun kardiyovasküler sistem üzerinde çok önemli faydaları var. Özellikle aşırı kiloya sahip olan kişilerin egzersiz yapabilmesi bazı durumlarda gerçekten çok zor olabilmektedir. Aşırı kilo ile egzersiz yapanlarda egzersiz sırasında, kişinin kendi ağırlığı eklemlere baskı yapmakta, bu baskı da eklem sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle yüzme ile beraber bisiklet sporu yapanlarda böyle bir eklem baskısı durumu olmadığı için aşırı kiloya sahip kullanıcılar çok daha rahat egzersiz yapabilmektedir.
  • Yoğun iş saati trafiği sizi ilgilendirmez
       Şehir merkezlerinde sabah ve akşamları oluşan yoğun iş saati trafiğinde, bisikletin motorlu araçtan daha hızlı bir araç olduğu tüm bisiklet kullanıcıları tarafından artık bilinen bir gerçek. Bir örnek vermek gerekirse İzmir Bornova Hükümet Konağı ile Konak Saat kulesi arasındaki mesafe yaklaşık 14 km. Bornova yönünden ortalama saatte 25 km hızla giden bir bisiklet kullancısı 33 dk sonra Konak Saat Kulesi'ne ulaşabilir. İş trafiğinde bu mesafe motorlu araçlarla bazen 1 saati aşkın sürelerde kat edilebilmektedir.
  • Bisiklet osteoporoz hastalığına karşı ekstra koruma sağlar.
    Özellikle kadınlarda ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi hastalığı osteoporoz önemli bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır. İsviçre Üniversitesinde bir araştırma grubunun orta yaş grubundaki kadınlar üzerinde yaptığı araştırmada Kemik erimesi sonucu ortaya çıkan kırıklar ile karşılaşma oranının bisiklet ya da benzeri başka bir fiziksel aktivite yapan kadınlarda,yapmayanlara göre daha az olduğu görülmüştür.


  • Bisiklet kullanımın artmasıyla yüzlerce milyon liralık sağlık harcaması tasarrufu yapılabilir
Bisiklet kullanımının belki de en önemli sosyo ekonomik etkisi sağlık harcamaları üzerine olmaktadır. Bugün bisiklet kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri tüm kesimler tarafından kabul edilen bir gerçektir. Bu olumlu etkilerin sonucunda bisiklet kullanımının artması, toplumun daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlamakla beraber sağlık için yapılacak harcamaların azalmasında da önemli bir pay sahibi olmaktadır.
  • Bisiklet kullananların hastalık ihtimali ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullananlara göre çok daha azdır
     Temiz havanın vücut sağlığına iyi geldiği bir gerçektir. Nattigham Üniversitesinde hazırlanan ve New York Daily News gazetesinde yayınlanan bir araştırma raporu; ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların, bireysel ulaşım araç kullananlara  göre  6 kat daha fazla akut solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ulaşımda bisiklet kullanan kullanıcıların toplu ulaşım araçlarına göre daha az hastalanma riski olduğunu söylemek mümkündür.
  • Bisiklet kullanımının iş verimliliğine olumlu etkileri  vardır
    Hollandalı bir düşünce kuruluşu olan TNO tarafından yapılan bir araştırmaya göre işe bisiklet ile gelenler daha az hastalanmakta ve hastalık nedeni ile işe gelmeme oranı  düşmektedir. Yapılan araştırma göstermektedir ki Danimarka'da işe bisiklet ile gidilmesinin iş yeri devamsızlığına olumlu etkisi % 1 dir. Bu oranın ülke ekonomisine  katkısı yıllık yaklaşık 34 milyon $ dır.

  • Ulaşımınızı bisiklet ile sağlıyorsanız devletten vergi iadesi alarak  bütçenize katkı yapmanız mümkün.
    Ulaşımda bisikleti kullanıyorsanız devlet.; trafiğe ve çevreye olan katkınız nedeniyle size bir vergi iadesi yapmaktadır.. Çok heyecan verici değil mi? Heyecanlanmayın lütfen şaka şaka. Maalesef yok şu anda böyle bir uygulama. Ancak böyle bir uygulamayı da yerinde ve haklı bir talep olarak bir yere not etmekte ve sürekli dillendirmekte fayda var. Bununla beraber bisikletli ulaşımın aylık ulaşım harcamasını bugünkü değer üzerinden yaklaşık 300- 500 TL.  düşüreceğini ve bunun kendi başına çok önemli bir katkı olduğunu belirtmekte fayda var.
 Bisikletle ulaşım için daha bir çok neden sayılabilir aslında. Onlar da ilerleyen zamanlardaki yazılarımızın konusu olsun diyerek tüm bisiklet severlere keyifli ve kazasız pedallamalar.

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

3 yorum:

  1. Öncelikle yazınızda sık sık kaynak vermeniz çok önemli ve güzel bir detay o yüzden teşekkür ediyorum. Son madde gerçekten güldürdü :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil