2 Ocak 2017 Pazartesi

Bisiklet Kazalarında Bilinmesi Gerekli Önemli Noktalar

    Bisiklet kullanma konusunda ne kadar iyi olursanız olun bisiklet kazaları bisiklet kullanan herkes için bir risktir ve kaza aniden, çok hızlı bir şekilde meydana gelir. Gün boyu büyük bir keyifle kullandığımız bisiklet ile uzun mesafeler kat edebilmek mümkün. Ancak bisiklet kullanımı sırasında küçük bir dikkatsizliğin ya da bir anlık bir aksiliğin çok büyük bir problemlerle sonuçlanabileceği de unutulmaması gerekir.  Bu nedenle kazalar konusunda önceden edinilmiş bazı bilgiler ve alınacak bir kaç önlem bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde çok büyük bir önem taşımaktadır.İşte bir kaza durumu için öncelikle dikkat edilmesi gereken önemli maddeler.

  • Kafa yaralanmalarına dikkat 
    Kafa yaralanmaları çok dikkat edilmesi gereken bir durum. Kafa yaralanmaları durumunda bisiklet ile kaza yapıp kafasına darbe alan bazı kullanıcılar gözle görülür bir kanama ya da darbe görmediklerinde durumu önemsemeyerek bu konuda dikkatsiz davranabilmektedir. Bu durumun o anda gözle görülemeyecek beyin kanaması ile sonuçlanabileceği ve öldürücü olabileceği unutulmamalıdır. Kaza ile karşılaşıldığında 112 acil servisi çağırmanın yanı sıra geçen süre zarfında bisiklet kullanıcısı ya da eşlik eden arkadaşı tarafından aşağıda belirtilen kontrollerin yapılması oldukça önemlidir.
  • Öncelikle kaskta bir darbe bir kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kaskta görülen bir hasar bir kafa darbesi alındığı anlamını taşıması açısından önemlidir.
  • Kafa  tramvalarında bulantı, kusma ve çift görme çok önemli bulgulardır. Bu durum beyin iç basıncının artmasına işaret etmesi nedeniyle acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
  • Baş ağrısı dikkat edilmesi gerekli bir diğer husustur. Özellikle ağrının giderek artmaya devam edip etmediği mutlaka takip edilmelidir.
  • Kafa ve boyun tramvalarında eğer bilinç kapalıysa yaralıya herhangi bir müdahalede bulunulmamalı, ambulansın gelmesi beklenmelidir.
  • Kaza geçiren kişiye nerede oturduğu, devlet başkanının kim olduğu gibi bazı basit sorular sorularak her hangi bir kafa karışıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Derin nefes alıp verin
      Nefes alıp vermede zorlanma çok tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Kaza geçiren bir çok kişi kaburga darbelerinde bir kaburga kırığı olsa da, kaburga kırığına karşı bir şey yapılmayacağı ve kendi kendine iyileşmesi gerektiği düşüncesiyle hastaneye gitmeyi ihmal edebilmekte. Bu durum büyük bir ihmale işaret etmektedir. Zira kaburga kırıklarında oluşabilen keskin kemik kenarları özellikle ciğerler üzerinde baskı yaparak ciddi deformasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle kaza sonrasında eğer nefes almakta zorlanıyor ve acı duyuyorsanız vakit kaybetmeden bir tıbbi yardım almanız çok doğru olacaktır.
  • Karın boşluğunuzu muayene edin
       Bisiklet kazası sırasında, özellikle gidon üzerinden alınan darbe nedeniyle karın boşluğunda ciddi yaralanmalarla karşılaşabilmektedir. Karın boşluğunun savunmasız yumuşak dokulardan ve önemli organlardan oluşması nedeni ile bu tip yaralanmalarda çok dikkatli olunmalıdır. Eğer karın boşluğundan bir darbe aldıysanız ilk yapmanız gereken bu bölgeyi elle muayene etmenizdir. Muayene sırasında dokunulduğunda  diğer yerlere göre daha hassas durumda bir yer olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ağrı ve acı ile hassasiyet gösteren bölge bir iç yaralanmanın habercisi olabilir. Ayrıca karın boşluğunda bir sertlik ya da şişlik bir iç kanama belirtisi olabilir. Bu nedenle bu konuda dikkatli bir el muayenesinin yapılması önemlidir.

  • Bir kanama olup olmadığını önemli
    Eğer bir açık kanama durumu varsa turnike uygulaması kanamanın durdurulması için yapılan önemli bir müdahaledir. Ancak bununla beraber turnike uygulaması hakkında bir bilgi ve eğitiminiz yoksa bu uygulamanın yarardan çok zarar vereceği unutulmamalıdır. Bu nedenle böyle bir durumda en uygun seçenek temiz bir bez ile kanama bölgesinin üzerine doğrudan basınç uygulayarak yarayı sarmak olabilir.
  • Omurga yaralanmalarına dikkat 
    Boyun ve sırt yaralanmaları çok dikkat edilmesi gerekli bir diğer konudur. Özellikle bir kaza sonrasında el veya ayak parmaklarında  hissedilen uyuşma ve karıncalanmalar omurilik yaralanmasına işaret edebilir. Boyun ve bel travması geçirmiş olan kişi kesinlikle yerinden hareket ettirilmemeli, ambulansın gelmesi beklenmelidir. Aksi halde  bir felç durumu kalıcı bir hale dönüşebilir..
  • Kişisel bilgiler ile ilgili bir cep notu bulundurmak gerekli
    Herhangi bir kaza ve bilinç kaybı durumunda kişisel bilgileri içeren bir bilgilendirme notunun bulundurulması hayat kurtarıcı olabilir. Bu bilgilendirme notunda kişiye  ait tıbbi bilgiler,  çeşitli ilaçlara karşı alerji ve hassasiyetler, irtibat kurulabilecek yakınların iletişim bilgileri yer almalı ve  müdahalede bulunacak personele yol göstermelidir.
  • Yola çıkmadan önce kısa bir notla en az bir iki kişiyi yolculuktan haberdar edilmeli
    Özellikle yalnız yola çıkıyorsanız sizden kimsenin haberdar olmaması size kimsenin ulaşamayacağı anlamına gelebilir. Eğer yolculuk yaptığınız yer ayrıca  ıssız bir bölge ise tehlike daha da artacaktır. Bu nedenle nereye yolculuk yaptığınızdan haberdar ve belli bir süre sonra sizden haber alamadığında harekete geçebilecek yakınlarınızın olması güvenliğiniz açısından çok önemlidir.

Katkılarından dolayı Dr. Cengiz Erten'e teşekkürler.
Kaynak:http://www.bicycling.com/rides/safety-etiquette/7-things-emts-wish-you-knew-about-bike-crashes/slide/7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder