4 Aralık 2016 Pazar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve Yol Arkadaşlığı

    3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engelli dostlarımızla birlikte pedalladık. Sadece bisiklete binmek değildi engelli dostlarımızla paylaştığımız. Bize yollarda bakanlara, el sallayanlara, çiçek atanlara bir çok engelin aslında hiç olmadığını, istenirse bir çoğunun çok rahatlıkla aşılabileceğini anlatmak istedik, Çok kalabalıktık, gerçekten çok kalabalıktık ve görülmeye değerdik. Engelli dostlarımızla beraber çok daha bir heybetli, daha bir görkemli olduk. Görme engelli sevgili Elif Ünver'in konuşmasında da söylediği gibi görenlerle görmeyenlerin yol arkadaşlığıydı bu ve gücü herkesin yüzünü güldürmeye yetti.


    Bisiklet severleri üyesi oldukları bisiklet grupları ile ya da bireysel olarak bir çok sosyal sorumluluk projeleri içinde görmeniz mümkün. Bazılarımız, organ bağışına dikkat çekmek amacıyla pedallıyor. Bazılarımızı otistik gençlere bisiklet eğitimi verirken ya da down sendromlu kardeşlerimizle birlikteyken görebilirsiniz. Bir çok arkadaşımız daha iyi bir kent, daha az bir trafik, daha temiz bir hava, daha az motorlu araç gibi amaçlar için var güçleri ile çaba sarf edip seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Tüm bu amaçların her biri elbette çok değerli ve anlamlı. Ancak engellilere yönelik faaliyetlerin bir başka anlamı olduğunu düşünüyorum. Tandem bisiklette bir engelli ile bisiklet kullanıldığında engellilere destek olmanın ötesinde başka bir şey var oluyor aslında. Bir iletişim gelişiyor. Herkesin birbirine bir şeyler kattığı bir iletişim. Elif Ünver'in dediği gibi "yol arkadaşlığı" demek daha doğru  belki de. İşte o an artık, bisikleti kullanan belki biraz görme engelli gibi hissediyor, görme engelli de  bir bisiklet sevdalısı gibi oluyor sanırım.


        Bugün bir çok kentte Eşpedal var. Engelli dostlarımızın bisiklet kullanması için, yaşadığı şehirdeki mekansal engelleri aşmak için varlar. Eşpedal denilince artık sadece engellilerin bisiklet kullanmasına destek olan bir kuruluş değil aynı zamanda bisiklet sporunun da gelişimine en az diğer gruplar kadar katkı sağlayan bir bisiklet organizasyonu anlaşılmalıdır bence. Ne gariptir bugün bisiklet kullanmak için hiç bir engeli olmayanları bisiklet kullanmak için ikna etmek çok zor olabiliyorken, bisiklete kullanmalarının çok zor olduğu düşünülen engelliler herkesten çok daha hazır bisikletli yaşama. Çünkü onlar biliyorlar özgürlüğün ne demek olduğunu ve biliyorlar bisikletin özgürlük olduğunu.      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder