20 Kasım 2016 Pazar

Tehlikeleri de Var Bisikletin

     Bir bisiklet kullanıcısı olarak böylesi bir başlığı ve bisikletin tehlikeli olduğunu söylemek hiç hoşuma gitmiyor  ama ülkemiz koşullarında bisiklet kullanımının yeterince yaygınlaşmadığı ve bisiklet kültürünün tam olarak benimsenmediği göz önünde bulundurulduğunda bisiklet kullanıcılarını önemli tehlikelerin de beklediğini söylemek sanırım yanlış olmaz.Gerçekten bisikletimizi alıp yola çıktığımızda ne yazık ki bir çok tehlike ile de yüz yüzeyiz.

      Bu konuda verilebilecek ilk örneklerden biri çoklarınızın hatırlayacağı geçtiğimiz yıl 40 ülkeyi bisiklet ile gezdikten sonra ülkemizde geçirdiği kazadan sonra hayatını Kaybeden Fransız bisikletli Seyyah   Christian Jean Auguste Niaffe olabilir. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında hayatını kaybeden Fransız bisikletçi sadece bisiklet kullanıyor olduğu için hayatını kaybetti ve çoğumuzu derinden etkiledi. Marmaris'te rampa çıktığı sırada bir otomobilin arkadan çarpması sonucu hayatını kaybeden Fransız Bisikletçinin ölümü gerçekten bu konudaki dikkate değer örneklerden biri.
     Bisiklet kazaları ile ilgili bir diğer örnek ise 2014 yılı başlarında Bisiklet kullanırken İzmir'de bir belediye otobüsünün sıkıştırması sonucu yaralanan milli bisiklet Sporcusu Tuğçe Karakaya'nın yaralanmasıdır. O dönemde yaşanan bu olay karşısında bir çok bisiklet sever çeşitli protestolarla tepkilerini ortaya koyarak trafik içinde yaşadığımız sıkıntılara dikkat çekmeye çalışmışlardı. Elbette bu olaylar basında yer alarak kamu oyunun da dikkatini çekmiş olması açısından çok önemli. Ancak bisiklet sürücüleri bu ve buna benzer basında yer almayan bir çok tehlike ile sürekli karşı karşıya kalmakta. Üzerinde hiç bir teknolojik güvenlik ekipmanı bulunmayan ve "Kaportamız Bedenimiz" diyen bisiklet sürücüleri maalesef kendi tedbirlerini kendileri almak zorunda.


     Bisiklet kullanırken karşılaşılan güvenlik sorunlarını sadece trafikte yaşanan sorunlar ile sınırlamak biraz eksik olacaktır. Hırsızlık, gasp, güvenli park yerlerinin eksikliğinden dolayı, bisikletlerin çalınması, bisiklet kullanırken başta kadın sürücüler olmak üzere yaşanan çeşitli tacizler, sırf giyilen bisiklet kıyafetlerinden dolayı dahi toplumun bazı kesimleri tarafından gösterilen tepkiler, köpek saldırıları bisiklet kullanıcılarını yollarda zor durumlarda bırakmaktadır.
    Geçtiğimiz günlerde İzmir'li aktif bir bisiklet kullanıcısı olan Seyhan Lüleci ve Arkadaşı Emre Güler'de bu konuda sıkıntı yaşayanlardan. Bisikletleri ile Bayraklı Viyadüğünden inerken bir gencin çalışmayan arabasını itmesi için kendilerinden yardım istediğini, o sırada arabadan bir başka kişinin başım ağrıyor diye dışarı çıktığını, kendisinin arabada başka kişiler de olduğunu gördüğünü, bu kişilerin amacının kendilerini oyalayarak bisikletlerini çalmak olduğunu fark ederek hemen arkadaşını uyardığını ve oradan uzaklaştıklarını ifade etti. Bu konuda hırsız ve gaspçıların izledikleri bir diğer yol ise özellikle tenha bölgelerde bisikletçilerin önüne aniden ip germek suretiyle bisikletçiyi düşürerek gasp etmek. Bisiklet kullanıcılarının bu konuda da ayrıca çok dikkatli olmaları gerekiyor.


Peki ne yapılabilir bunca tehlike karşısında elbette tüm bu sıkıntıları bir bisikletçinin tek başına çözebileceği bir öneride bulunmak mümkün değil. Ancak Yine de bazı tedbirleri almak bu konuda uyarılarda bulunmak belki faydalı olabilir.
  • Trafikteki araçların ve araç içindekilerin davranışlarını maalesef tahmin etmek gerekiyor. Duran bir aracın kapısının her zaman bilinçsizce birden açılabileceğini hesaba katmak  beklenmeyen bir kazaya karşı tedbir almak anlamına gelecektir. İnanın bir çok arkadaşımız bu durumu yaşamış ve sadece tedbirli davranarak yavaşladığı ya da kapıdan uzaklaştığı için kaza geçirmekten kurtulmuştur.
  • Ana arter yollarda yolun en sağından tek sıra halinde ve kontrollü bir hızla gitmek en doğrusu.Yan yana sohbet ederek bisiklet kullanmak trafiğin hızlı seyrettiği bölgelerde tehlikeli durumlar yaratabilmektedir. 
  • Yolda lafla taciz edenlerle, hırsızlık, gasp gibi amaçlarla yaklaşmaya çalışan kişilerle karşılaşmak her zaman mümkün. Bu tip kişilere karşı tedbirli olup ağız dalaşına hiç girmeden ve cevap vermeden uzaklaşmak,   sorunun büyümemesi, olumsuz durumlar yaşanmaması açısından çok daha iyi bir seçenek. 
  • Bisiklet hırsızlığı gerçekten bisikletçilerin kabusu o yüzden bisikleti görünür bir yerde kilitleyip gitmek hırsızlığa karşı ne yazık ki davetiye çıkarmak. Açık alanda bisikletinizi kilitleseniz bile eğer gözünüzün görmediği bir yerde ise bisikletiniz tehlikede demektir.
  • Özellikle tenha bölgelerdeki sürüşlerde yalnız kalmayıp mümkünse grup sürüşlerini tercih etmeniz çok daha güvenli olabilir. Eğer tenha bölgelerde yolculuk edecekseniz bu bölgede bisiklet kullandığınızı haberdar ettiğiniz ve gerektiğinde sizi arayıp soracak ve size ulaşabilecek bir tanıdığınızı bilgilendirmeniz çok faydalı olabilir.
  • Israrlı köpek saldırıları karşısında en iyi çözüm ise bisikletten inerek köpeğin sakinleşmesini beklemek.
Umarım hiç biriniz yukarıda bahsettiğim bu tehlikelerle hiç karşı karşıya kalmazsınız. Keyifli pedallamalar.

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

6 yorum:

  1. Çok başarılı bir yazı olmuş yine, bu kadar günceli yakalıyor olması da ayrıca çok hoş, tebrikler Tekin.

    YanıtlaSil
  2. Tebrikler Tekin hocam çok güzel farkindalik yaratacak bir yazı olmuş.Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
  3. Keşke bunları yazmak ve yaşamak zorunda olmadığımız bir ülkemiz olsa ama durum maalesef bu...

    YanıtlaSil