8 Kasım 2016 Salı

Kadans

     En kısa ifadeyle pedal çevirme hızıdır kadans. Bisikleti kullanıcıları bisiklet kullandıklarında 2 seçenekle bisiklete hız kazandırırlar. Bunlardan birincisinde yüksek vites ile yüksek tork kuvvetti kullanılır. Bunun sonucu olarak  pedala fazla kuvvet uygulanarak bisiklet hızı artar. Bu şekilde pedala uyguladığımız tork kuvvetinin fazla olduğu bisiklet kullanımının bir çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Yüksek tork kuvveti ile bisiklet kullanımı, ilerleyen dönemlerde özellikle diz sağlığının olumsuz etkilenmesine, kas ve eklem yapınızın yıpranmasına,  bacaklarınıza sık sık kramp girmesine de neden olabilecek bir durumdur. Bu şekilde bisiklet kullanımı ayrıca çabuk yorulmaya ve bu yorgunluğun daha geç geçmesine de neden olur.
Bisiklet ve Kadans

      Bir diğer kullanım şekli ise  yüksek kadans ile bisiklete hız kazandırılmasıdır. Kadanslı bisiklet kullanımında vites oranı düşük tutulur ve daha fazla pedal çevirerek yani kadans arttırılarak hız elde edilir. Bu kullanma şeklinin torklu kullanıma göre çok daha sağlıklı olduğunu söylemek gerekir.   Örnek vermek gerekirse      Dakikada 100 çevirim hızının üzerindeki kadans sayısı ile pedal çevirmeniz kardiyo vasküler sisteminizin daha fazla çalışmasına, nefes alış verişinizin hızlanmasına yol açacaktır. Ayrıca yüksek kadans bacaklarınıza ve diz kapaklarınıza etki edecek aşırı yüklenmeyi de önleyecektir. Yüksek kadans ile ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek diz problemlerinin önüne geçmek de mümkündür.
        Peki yüksek kadans ifade edilirken dakikada kaç çevrimlik bir pedal çevirme hızı uygundur? Profesyonel bisiklet sürücüleri kadans değerinin 110 Rpm in altına düşmediğini görmekteyiz. Ancak bisiklet kadans ile fayda sağlamak kendi performansını geliştirmek isteyen bir kullanıcının bisiklet kullanımında 80 Rpm in altında bir kadans değerine düşmemesi gerektiğini söylemek gerekir. Kadans hızını, kadans özelliği bulunan kilometre saatleri ile ölçmek mümkündür. Ancak bu kilometre saatlerinin diğer kilometre saatlerine göre biraz daha pahalı olduğunu da belirtmek gerekir. O nedenle kilometre saatinin olmadığı durumlarda kronometre tutup 1 dk boyunca çevirdiğiniz pedalı sayabilirsiniz. Bu şekilde kendi kadans değeriniz hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Kadans değerinizin 50-60 aralığının altına düşmemesine özellikle dikkat etmek gerekir. Bu aralığın altındaki kadans değerleri bisiklet kullanımının sağlıklı olmadığına işaret edecektir. Mutlu pedallamalar.

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.


2 yorum:

  1. Yüksek kadans için en az 5 10 km ısınmak gerekiyor aksi halde tork kulladımdan daha kötü sonuçlar olabiliyor. Yaklaşık 3 aydır bilinçsiz şekilde yüksek kadans yüzünden başıma gelen diz sorunuyla uğraşıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısınız. Belli bir kadans değerine ulaşmadan önce ısınmak ve fiziksel olarak hazır hale gelmek, vücut sağlığı açısından gerçekten çok önemli.

      Sil