17 Kasım 2016 Perşembe

İzmir Bisiklet Rotaları-Çatalkaya

       Sevgili bisiklet severler, bu yazımızda size bahsedeceğimiz rotamız bence İzmir'deki bisiklet sporuna gönül veren her bir arkadaşımın bir kez görmesi gerektiğine inandığım Balçova Çatalkaya Tepesi. Gerçekten kelimenin tam anlamıyla size muhteşem bir İzmir manzarası sunan böyle bir rotayı denedikten sonra kendinizi çok mutlu hissedeceğinizden hiç bir şüpheniz olmasın.


Çatalkaya

     Çatalkaya Güzergahı için Konak üzerinden Mustafa Kemal Bulvarı, İnciraltı sahil, Sahil evleri yolu izlenerek Narlıdere'ye ulaşmanız gerekir. Sabah erken yapılan çıkışlarda şehir içinde yapılacak turun bu kısmı tamamlandıktan sonra Narlıdere yakınlarında turun tırmanma kısmına geçmeden önce  hafif kahvaltı yapabilir ve turun devamı için gerekli ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Powered by Wikiloc
Narlıdere'de verilecek bu molanın ardından çıkış için Mithat Paşa Caddesi üzerinde bulunan Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi ve Pehilvanoğlu market arasındaki yol üzerinden Terapi ormanına doğru yolun tırmanış kısmı başlayacaktır. 

Narlıdere Çatalkaya

Yolun bu bölümü kısa bir tırmanmanın ardından biten asfalt yolun bitmesi ile beraber tamamen topraktır. Bu nedenle bisiklet seçiminiz MTB olması ve lastik seçimin toprak yol için uygun olması çok önemlidir. Özellikle iniş parkurunda dişli lastiklerin önemi kendini çok daha fazla hissettirecektir. Toprak yol üzerinde bir süre sonra sizi Terapi Ormanı girişi levhası karşılar. Terapi ormanı içinden Çatalkaya'ya doğru yapılan yolculuk sürüş performansınıza göre 1.5- ila 2,5 saatlik bir süre devam edecektir.Yükseltinin artmasıyla beraber bir süre sonra  Karaburun'a kadar görebileceğiniz İzmir manzarası tüm güzelliği ile ortaya çıkar. 
Çatalkaya

Çatalkaya yolunun son 1 km'nin çok bozuk olduğunu da hatırlatmak gerekir. Özellikle eğer tam zirve yaparak yangın kulesine de tırmanacaksınız bu yol zeminin pek iyi olmadığını bilmelisiniz. Ancak benim tavsiyem buraya kadar geldikten sonra yangın kulesine çıkıp İzmir'i oradan seyretmenizdir.
Çatalkaya Yangın Kulesi

        Yemek ve diğer ihtiyaçlar için mola yangın kulesinin yaklaşık 500 metre aşağısındaki düz alanda verilebilir. Mola sonrasında dönüş yolculuğu aynı rota takip edilerek yapılabileceği gibi yola devam edilerek Balçova Kaya Termal Terapi Ormanı yürüyüş güzergahından da çıkış yapmak mümkündür. Çatalkaya Turunun Bornova çıkışlı olarak yapıldığında tur mesafesi yaklaşık 80 km dir. Çatalkaya zirve yüksekliği 800 metredir. Anca beraber iniş çıkışlarla beraber bu mesafe toplamda 1400 metreyi bulabilmektedir. 

 Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.


4 yorum:

  1. Bu tür paylaşımlarda tura ait wikiloc yada benzeri bir programla tur rotasını da verirseniz bizler için çok yararlı olur. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Halil Kalaycıoğlu19 Kasım 2016 10:53

    Çok güzel bir blog hazırlamışsınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil