3 Kasım 2016 Perşembe

Bisikletli Ulaşım ve Can Güvenliği

   Çok kısa bir zaman önce bisiklet ile ilgili paylaşımlarda bulunduğumuz bu bloğun adı "Hayattır Bisiklet". Gerçekten bisiklet bizim için hayat  olsun istediğimiz için adını öyle koyduk. Bisiklette hayat bulduğumuz için "Hayattır Bisiklet" dedik. Egzos dumanlarının daha az olduğu, kornaların daha az çalındığı, insanların stresle değil, keyifle yolculuk ve spor yaptığı bir şehirde yaşamak istediğimiz için "Hayattır Bisiklet"  ve bazen hayatlarımıza mal olabilmesine rağmen "Hayattır Bisiklet"
    Ne yazıktır ki geçtiğimiz günlerde üst üste bisiklet kazalarına tanık olduk. Bisiklet kullanıcıları kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı ölüm ile burun buruna geldiler. Son olarak Berkant Şen isimli bisiklet kullanıcısı bir taksicinin kendisine arkadan çarpması kaza geçirdiği yer aslında bir çok bisiklet kullanıcısının sıkıntı yaşadığı Alsancak Liman girişi ile Alsancak Garını bağlayan yol üzerinde.
Bisiklet yolu

   Yukarıda gördüğünüz bu bölgede yolun sağında devam ederken aniden yolun daha sağında viyadükten 70-80 km hızla inen araçlarla burun buruna kalan bisiklet kullanıcılarının can güvenliği için alınan hiç bir güvenlik önlemi maalesef yok. İzmir içinde bisiklet kullanıcılarını tehlikeye atan yollara Alsancak'taki viyadük gibi onlarcasını saymak mümkün. Bornova istikametinden gelişte Melez Viyadüğü, Karşıyaka Buca istikameti, Yeşildere yolu, Alsancak istikametinden Bornova bağlantısı ve daha nicesi bisiklet sürücüleri için tehlike yaratan yollardan sadece bir kaç tanesi Aşağıda da görüldüğü gibi güvenli bir sürüş için yol üzerinde ne yazık ki hiç bir şey düşünülmemiş ve bu yollarda bisiklet sürücüleri ulaşım için büyük çaba sarf etmekte can güvenliklerini tehlikeye atmaktalar.
Bisiklet Yolu
Elbetteki sadece güvenli bisiklet yollarının olmaması değil tek sorun . Var olan bisiklet yollarının uygun standartlarda olmaması, bu yolların çeşitli şekillerde işgal edilmesi, yolların inşaat gerekçeleri  ile bozulması da bisiklet sürüşlerini tehlikeli hale getirmekte.
     Tüm bu sorunların yanı sıra bisikletin içinde yaşadığımız toplumun büyük bir kesimi tarafından bir ulaşım, bir spor aracı olarak değil, halen çocuklara alınan bir karne hediyesi bir oyuncak olarak görülmesi aslında yaşanan sorunun bir diğer ağır tarafıdır. Bu bakış açısı, bisiklet kullanıcılarının toplum tarafından görülmemesine, kabul edilememesine, toplum yaşamını kolaylaştırcı yönünün tam olarak anlaşılmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle toplumun ve özellikle gençlerin bu konuda aydınlatılması büyük önem taşımakta, yerel yöneticilere önemli sorumluklar düşmektedir. Bu konuda yerel yönetimlerce bilgilendirici broşürler, pankartlar videolar hazırlanması, okullarda bisiklet sporu ve bisiklet ile ulaşım hakkında seminerler düzenlenmesi gibi etkinlikler yapmak çok da zor olamasa gerek. Elbette yerel yönetimlerin bu konuda hiç bir şey yapmadığını söylemek haksızlık olacaktır. Ama anlaşılmakta ve görülmektedir ki bu konudaki çalışmalar yetersiz kalmaktadır. 
     Bu nedenle bu konuda sorumluluk sahibi tüm kuruluş ve kişilere söylemek gerekir ki bisiklet ile ulaşımı ve sporu benimseyen biz bisiklet kullanıcıları sadece hayatta kalarak, sağlıklı ve güvenli bir şekilde bu sporu yapmak istiyoruz. Bu spora sahip çıkarak içinde yaşadığımız toplumun gelişimine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Lütfen sesimize kulak verin. Lütfen bize katılın, destek verin bisiklete, bisikletsevere göreceksiniz ki gerçekten "Hayattır Bisiklet"

Lütfen daha nitelikli paylaşımlar için eleştiri, öneri ve beğenilerinizle ilgili aşağıdaki bölümden yorum yapmayı unutmayın. Keyifli ve kazasız pedallamalar.

6 yorum:

  1. Daha sağlıklı birey ve daha temiz refah bir toplum için bisikletin hayatımızda olamsı gerklidir. Şehirleri gelecek yıllara haızırlayanlar ve yeni karayolları yapanlar bizide bisikletlilileri de düşünün. koruyun bizleri. görmemezlikten gelmeyin.

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Asıl ben ilginiz için çok teşkkür ederim saygılar.

      Sil
  3. Bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bunu biz biliyoruz ama idarenin de bilmek gerekli artık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan alınmayan hiç bir örnek gerçeklerin kabulü için yeterli olamıyor maalesef. O nedenle belki de bu konuda yetkilileri önce, bisiklete binmeye ikna etmek gerekiyor.

      Sil
  4. Ehliyet almadan önce herkese bisikletle şehir içinde bir tur attırmak gerekli, böylelikle bisiklet kullanmanın güzel ve zor yönlerini görürler.

    YanıtlaSil